tisdag 7 maj 2013

Rådjur


Ja, det här ser ju
inte riktigt klokt ut!
Men nu har jag tröttnat på att rådjuren
äter upp alla mina tulpaner!

I den här rabatten hade de puttat undan stängslet
och ätit upp minst tjugo tulpaner.
Och jag som hade sett fram så 
emot tulpanblomningen...

Inte är det vackert att bygga barrikader
och stängsla in allting,
men vad gör man!?!

Orkar inte fixa blodmjöl- och ammoniakpinnar just nu.
Så då får det se ut så här! :-)


Det konstiga är att vi inte hade några rådjur alls
på besök förra våren,
trots att vi bor granne med skogen.

I år är de precis hopplösa.
Jag går ängsligt och tittar på Olvonbuskarna,
Silverpäronträdet och Magnolian.

Alla dessa har nämligen så 
fina knoppar
så att t.o.m. jag skulle kunna ta en tugga...:-)

Har ni också rådjursproblem...?

13 kommentarer:

  1. Vad trist! Rådjuren är riktiga odjur. Hoppas de håller sig borta nu!
    Jag har problem med harar här.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Ibland får man göra skyddande lösningar som inte är så snygga. Rådjur har vi i närheten men ännu har de stannat på åkrarna. Ronja kan ju ställa till med en del och då ser det inte alltid så fint ut här. Armeringsmattor både här och där :)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Rådjuren är marodörer! Jag strör ut blodmjöl runt växterna efter varje regn och mina växter får vara ifred. Ammoniakpinnar bryr jag mig inte om utan strör blodmjölet lite tunt bara och det är inte jobbigt, man ska ju ändå gå runt och kolla alla växter.
    Hoppas du får ha växterna för dig själv!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Hade och mitt trädgårdsintresse höll på att ta slut. Inge roligt att gilla rosor och tulpaner när allt blev skövlat hela tiden. Efter ett par år med nät för rabatterna lyckades vi hägna in hela tomten och peppar, peppar, inte ett rådjur på nästan två år. Lycka! Hoppas dina knoppar klarar sig.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  5. Dessa @#%€£@ rådjur! De käkade upp hela stammen på vår fina Rönnsumak förra året. De hade snaskat i sig barken som om det varit en majskolv!!! Jag plåstrade om trädet med tårar i ögonen, suck!
    /Åsa

    SvaraRadera
  6. Dumma, dumma!!!! Rådjur är vi, peppar, peppar, fria från.

    Däremot mår inte mina olvonbuskar så bra. Tror faktiskt att det var den sista frosten som knäckte dem. Inte alla men tre av fem kommer inte att blomma och har inte slagit ut. Grrrrrrrr!

    Så glad jag blir att du gillar min trädgård. Det är ju rätt mycket båda tankearbete och annat arbete man lägger ner så det värmer verkligen med beröm. Tack!

    Kram, kram

    SvaraRadera
  7. Rådjur är odjur! Jag har gett upp och planterar inga fler Tulpaner, utom Turkestanica som de inte verkar tycka om. Jag har börjat satsa på Narcisser istället, de får alltid vara ifred. Hoppas du får behålla några Tulpaner iaf!/ Kram Titti

    SvaraRadera
  8. Nej fy så tråkigt. Förstår att du använder de medel du har. Till din tröst så ser det ut på samma vis här hemma för lilla Zelda som far runt i rabatterna.
    Än har vi inga skade djur mer än de eländiga mördar sniglarna, undra om även de har farit lika illa som våra växter denna vinten, lite kan man ju hoppas.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Älskar rådjur men älskar inte när de smaskar upp mina blommor och blader....det är bättre att jag får smaska upp dem....fniss....

    SvaraRadera
  10. Jag förstår din ilska och frustration. Här är det både rådjur och hjortar som som använder vår trädgård som sin favoritrestaurang. Jag har gett upp vad det gäller tulpanerna och insett att det inte funkar i vår trädgård men rosorna har de tack och lov lämnat ifred de senaste åren.

    Jag hoppas att du får behålla dina blommor vännen och att de hittar annat gott att äta i naturen istället.

    Kram på dig och ha en fin onsdag♥

    SvaraRadera
  11. Vad tråkigt med rådjuren! Här har vi inte dem i trädgården ännu så länge men de finns i parken bara ett stenkast bort. Har dock sett kaniner i min trädgård och undrar just hur länge tulpanerna ska få stå!

    kram louise

    SvaraRadera
  12. Usch ja! Massor med rådjursproblem! Jag har upptäckt att de inte vill ha mina magnolior eller japanska körsbärsträd. De verkar heller inte gilla kaukasisk förgätmigej eller löjtnantshjärta här hos mig. Mina botmaniska krokus och narcisser tuggade de av innan det blev blommor, men när väl blommorna kom upp så lät de dem vara.

    Suck, det är trist att plantera saker som man vet att det käkar, och samtidigt vill man inte bli begränsad av dem. Jag inser att tulpaner kommer jag få ha i växthuset... :-(

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  13. Hej! Har precis hittat din blogg och ser att jag har mycket att läsa! Jättefint!

    Angående rådjur så ser jag dem i grannarnas gårdar och ute på fälten varenda kväll (ser dem just nu) men den där blodmjölsblandningen IS DA SHIT! Min trädgård och mina tulpaner lämnar de i fred! I fjol, utan blodmjöl, tog de rubbet. Så det är mitt bästa tips! Och det är snyggare än hönsnät =)
    Så, då ska jag gå ut och skrämma lite rådjur nu. För säkerhets skull, alltså ;-)

    SvaraRadera